Disse bør oppbevares i romtemperatur
Melon
Banan
Papaya
Avokado
Tomat
Agurk
Artisjokk
Aubergine
Squash
Oppbevarer du frukt, grønnsaker og bær riktig, så holder de seg friske lenger og du unngår matsvinn.
For å bevare den sprø konsistensen, den deilige saftigheten og næringen i frukt og grønt, bør de oppbevares med omtanke. Mange av våre fargerike matvarer inneholder nemlig C-vitamin, som ikke tåler mye lys og varme. Hvilke matvarer du legger sammen med dine “5 om dagen”, spiller også en rolle for om oppbevaringen fungerer bra eller dårlig. Riktig lagring vil også kunne redusere matsvinn.
Under finner du lister med råd om oppbevaring av frukt og grønt. Sjekk dem ut, og sikre deg ferske produkter lengre!
Melon
Banan
Papaya
Avokado
Tomat
Agurk
Artisjokk
Aubergine
Squash
Steinfrukter
Bær
Epler
Pærer
Rotgrønnsaker
Poteter
Temperatur
Lavere temperaturer bremser modningsprosessene. Det gjør at frukt og grønt holder lengre.
De aller fleste frukter, bær og grønnsaker fra butikken er ferdigmodnet, og kan med fordel oppbevares i kjøleskap. Unntakene er blant annet banan, tomat og agurk, som trives best i litt varmere temperaturer. Så legg disse på kjøkkenbenken.
Luftfuktighet
Frukter og grønnsaker inneholder mye væske. Uten rett emballasje og i tørr luft vil de tørke ut. Dette gjelder spesielt for rotgrønnsaker og salater, som har stor fordampningsoverflate. Men her finnes også unntak. Løkvekster som hvitløk, rødløk og gul løk er fra naturens side laget for overvintring, under tørre forhold, så disse holder seg best uten emballasje.
Emballasjen matvarene er pakket i er nøye tilpasset det enkelte produkt, så oppbevar gjerne frukt og grønt i den originale emballasjen fra butikken. Om du likevel opplever å få slappe salatblader eller rotgrønnsaker, kan disse kvikne til igjen om de får et bad i iskaldt vann.
Lys
Frukt, bær og grønnsaker bør helst ikke utsettes for så mye lys, verken fra naturlig dagslys eller lyspærer. Dette gjelder spesielt potet, gulrot, hvit asparges og sikori, som vil få en bitter smak eller dårlig farge av for mye lys.
Poteter som utsettes for mye lys, vil produsere to ting: Klorofyll og glykoalkaloider. Det ufarlige fargestoffet klorofyll finnes naturlig i alle grønne planter, men stoffgruppen glykoalkaloider kan føre til magesmerter, hodepine og kvalme. En potet som har grønn farge kan med andre ord ha fått for mye lys, og da bør den ikke spises.
Sammen med annen frukt
Noen frukter modner videre etter å ha blitt høstet, ved å lage et stoff som heter ethylen. Mye av dette stoffet gjør at modningen går raskere, og fruktene skiller ut stoffet i luften rundt dem også. Derfor er det best å ikke oppbevare dem sammen med andre frukter og grønnsaker.
Frukter som skiller ut ethylen er:
Eple
Banan
Pære
Aprikos
Fersken
Mango
Papaya
Pasjonsfrukt
Avokado
Tomat
Noen ganger ønsker man derimot at en umoden vare, som for eksempel en mango eller avokado, skal modnes raskere. Da kan det være lurt å legge den i en pose med et modent eple eller en banan, så gjør bananen eller eplet at modningsprosessen går raskere. Og vipps, så har du en moden frukt til!
Kilde: matportalen.no